Λιγα λογια για το περιοδικο
Το «Μελισσοκομικό Βήμα» είναι περιοδική –διμηνιαία- έκδοση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και ανήκει εξ ολοκλήρου στη μελισσοκομική οικογένεια της χώρας. Από τις πρώτες ημέρες έκδοσής του, τον Μάρτιο 2003, συγκέντρωσε τα πλέον κολακευτικά σχόλια όλων όσοι ασχολούνται με τον κλάδο της μελισσοκομίας. Πολιτικοί παράγοντες, στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων, επιχειρηματίες, επιστήμονες, μελισσοκομικοί φορείς και κυρίως οι μελισσοκόμοι επικρότησαν την νέα προσπάθεια και έσπευσαν να εκδηλώσουν με ποικίλους τρόπους την ηθική συμπαράσταση αλλά και την έμπρακτη υποστήριξή τους.
Το «Μελισσοκομικό Βήμα» δεν είναι απλά μια ακόμα εκδοτική προσπάθεια ανάμεσα στις άλλες του ειδικού τύπου. Είναι η πραγματική φωνή του Έλληνα μελισσοκόμου, που επιθυμεί να ενημερώνεται και να πληροφορείται γύρω από τις εξελίξεις του κλάδου του και παράλληλα να εκφράζει τις αγωνίες του για το μέλλον της Ελληνικής μελισσοκομίας μέσα στο Ευρωπαϊκό και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Γι΄ αυτό και στόχος του περιοδικού είναι η πληροφόρηση και η ενημέρωση του Έλληνα μελισσοκόμου για κάθε ενέργεια ή απόφαση, που επηρεάζει τη μελισσοκομία, έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας, αλλά και την καθημερινή του ζωή. Άλλωστε ο καλά ενημερωμένος μελισσοκόμος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την βελτίωση τόσο του ίδιου όσο και του κλάδου γενικότερα. Σ΄ αυτή την αρχή η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη για την συνέχεια της προσπάθειάς της. Χωρίς όρους, αποκλεισμούς, περιστροφές και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του μελισσοκόμου, την αναβάθμισή του, τον εκσυγχρονισμό του, τις ανάγκες του. Με δυναμικά και αντικειμενικά ρεπορτάζ, μαχητικά άρθρα, συνεντεύξεις και έρευνες ειδικών επιστημόνων.
Οι στήλες του Μελισσοκομικού Βήματος είναι ελεύθερες κι ανοικτές για όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους. Οι εμπειρίες τους, οι γνώσεις τους, τα μελισσοκομικά τους βιώματα, τα ιστορικά μελισσοκομικά γεγονότα του τόπου τους, τα ήθη και τα έθιμα που σχετίζονται με τη μελισσοκομία, φιλοξενούνται συχνά αναδεικνύοντας, πέραν της χρηστικής τους αξίας στην παραγωγική διαδικασία, την μελισσοκομία ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.