ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

(από 12 Δεκεμβρίου έως και 16 Δεκεμβρίου 2016).

1ο Μελισσοκομικό - Περιβαλλοντικό Συνέδριο Σαρωνικού 2016.

Χώρος Συνεδρίου στο  Κτήριο του Δήμου Σαρωνικού ,Καλύβια Αττικής.

Το Συνέδριο διεξάγεται, από τον Μελισσοκομικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σαρωνικού <Το Κεντρί>, υπό την αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού.

Σύνεδροι  Ακρίβος Προκόπης(Πρόεδρος) και Κολόμπο Αλέξανδρος.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 
___________________________________
1η ημέρα, Δευτέρα 12-12-2016 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου 1όροφος.

17.00-21.00 ώρα.

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ.Σοφρώνη Γεώργιο και άλλους προσκεκλημένους  επίσημους.

Έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει από τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τ.Δ/ντή του εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας)  και μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας κ.Εμμανουήλ Νικόλαο.

Θέμα προς ανάπτυξη < Η σημασία της Μελισσοκομίας ως Παραγωγικού Κλάδου στην Ελλάδα- Μέλισσα και Περιβάλλον>.

 
___________________________________
2η ημέρα,  Τρίτη 13-12-2016.   Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου 1 όροφος.

17.00-17.45 ώρα.

κ.Χαντζοπούλου Αγγελική Κτηνίατρος Περιφέρειας Αττικής.

Θέμα-Τυποποιητήρια μελιού-εξαγωγές και Κτηνιατρική Νομοθεσία.

18.00-21.00 ώρα.

κ.Μπέκας Ανδρέας ΜsΤεχνολόγος Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητος Αν.Αττικής.

Θέμα- Ταξινόμηση ΙΧΦ μελισσοκομικών αυτοκινήτων και μετατροπή άδειας από Αγροτικό σε μελισσοκομικό η διατήρηση και των δύο κατηγοριών.Στη συνέχεια ανάπτυξη για συστήματα εντατικής εκμετάλλευσης της μελισσοκομίας με καλλίτερες αποδόσεις.-Μελισσοκομικοί χειρισμοί σε 125 διαφάνειες-Ορθή μελισσοκομική πρακτική,κώδικες Γεωργικής πρακτικής στη μελισσοκομία-Τοξικά φυτά.

 
___________________________________
3η ημέρα,Τετάρτη 14-12-2016.Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου 1 όροφος.

17.00-21.00 ώρα

Dr Χατζίνα Φανή. Ερευνήτρια β' στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (ΕΛΓΟ Δήμητρα),του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης,μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελισσοκομικών Ερευνών Assiciate Editor of Journal of Apicoultural Reserch,Συντονίστρια της Ομάδος Εργασίας 9 <Μέλισσες και Φυτοφάρμακα>,μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων <Apimondia>και μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελισσοκομίας Σηροτροφίας.

Θέμα-Ασθένειες και καταπολέμηση τους, με συμβατικούς τρόπους,Βιολογικά σκευάσματα,Βασιλοτροφία ενάντια στις ασθένειες.


___________________________________
4η ημέρα, Πέμπτη 15-12-2016   Αμφιθέατρο Δήμου Σαρωνικού Ισόγειο.

17.00-17.45 ώρα.

Dr Χατζίνα Φανή- Θέμα - Φυτοφάρμακα και επιπτώσεις στη μέλισσα και στο Περιβάλλον.

18.00 ώρα  -  Προβολή από την Dr Χατζίνα Φανή για πρώτη φορά στην Ελλάδα,με αποκλειστικά δικαιώματα  της  ταινίας "Εξαφάνιση της μέλισσας" (Vanishing of bees),παραγωγή του Maryam Henein,George Langworthy.

Την ταινία θα παρακολουθήσουν προσκεκλημένοι και 25 ξένοι εκπρόσωποι μελισσοκομικών συλλόγων.

 
___________________________________
5 ημέρα ,Παρασκευή 16-12-2016,Αίθουσα Δημ.Συμβουλίου 1 όροφος.

17.00-21.00 ώρα.

Dr Χατζίνα Φανή - Θέμα - Παρουσίαση της βάσης Apiburge για την βαρρόα,βελτίωση των πληθυσμών και τρόπους αξιολόγησης.Στη συνέχεια για πρώτη φορά σε Συνέδριο,θα γίνει παρουσίαση του τρένου των παρθένων βασιλισσών,μέθοδος που χρησιμοποιείτε στο Ινστιτούτο Ερευνών Μελισσοκομίας <ΕΛΓΟ Δήμητρα>,για ελεγχόμενες συζεύξεις.  

       

ΤΕΛΟΣ   ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
___________________________________


 

Στο Συνέδριο μπορούν να παρευρεθούν μέλη και μη μέλη του Συλλόγου, με δικαίωμα συμμετοχής  10 Ευρώ.

 

Για πληροφορίες τηλ.6999936775  η  6999244444  Ακρίβος Προκόπης Πρόεδρος .

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα (www.agrotikianaptixi.gr) η προκήρυξη του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά την ενίσχυση νέων, έως και 40 ετών, για την είσοδό τους στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 12.000 περίπου νέοι γεωργοί που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.

Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους, έχουν αυξημένη στήριξη. 

Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου έτους 2016 είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2016 και οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί,  ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 €.

Α/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (€)

1.

Προσανατολισμός παραγωγής εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση

Φυτική

17.000

Μικτή

17.000

Κτηνοτροφική

19.500

2.

Προσαύξηση στα ανωτέρω ποσά ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης

Ορεινή

2.500

Μειονεκτική

2.500

Μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι και 3.000 κατοίκους

2.500

Λοιπές περιοχές

0

Ύψος στήριξης που μπορεί να χορηγηθεί –

Σύνολο

Μέγιστο

22.000

Ελάχιστο

17.000

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και φάκελο από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016, αφού πρώτα συμβουλευτούν γεωπόνο-μελετητή.

Νέα νομοθεσία στην ενότητα με την νομοθεσία (http://omse.gr/index.php/el/xrhsima/nomothesia/35-nomothesia-melissokomika-auto) για τα μελισσοκομικά αυτοκίνητα, σχετικά με την διέλευση τους από παράπλευρους δρόμος στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

  1. Ν.4388 Απαγόρευση διέλευσης από παράπλευρο δίκτυο σε εθνικούς οδούς
  2. Εξαιρέσεις απαγόρευσης διέλευσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο - 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ                                    Λάρισα, 8-6-2016

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                          Αρ. Πρωτ.2033

ΚΟΥΜΑ 4 Τ.Κ 41222 ΛΑΡΙΣΑ

ΤΗΛ. 2410 549724 – 533366 FAX :2410- 549725

ΤΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6977863444

                        

E-mail:omse@otenet.gr

             info@omse.gr

Web: www.omse.gr                                                    

                                  Προς : ΥΠΑΑΤ

                                                                        Αναπληρωτή Υπουργό ΑΑΤ
                                                                                                            κ. Μάρκο Μπόλαρη

                                                                       

Κοιν:   ΥΠΑΑΤ

Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και    
Λοιπών Ασπόνδυλων Ζώων

Θέμα:

Θέμα: Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας (ΚΜ)

Κύριε Υπουργέ

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τις απόψεις μας για τα ΚΜ και να σας ζητήσουμε να μην προχωρήσετε σε καμία αλλαγή στη λειτουργία τους, παρά τις όποιες εισηγήσεις δεχτείτε για την υποτιθέμενη νομιμότητα της λειτουργίας τους ή όχι.

Τα ΚΜ είναι ένας θεσμός πλήρως καταξιωμένος στη συνείδηση των Ελλήνων μελισσοκόμων και των φορέων που τους εκπροσωπούν. Οι εργαζόμενοι στα ΚΜ έχουν ενσωματωθεί στον κλάδο, διδάσκονται διαρκώς αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που τους μεταφέρουν οι μελισσοκόμοι και έχουν μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Οι εργαζόμενοι στα ΚΜ, ευρισκόμενοι κοντά στους μελισσοκομικούς φορείς και τους μελισσοκόμους, προλαβαίνουν τα προβλήματα που θα προέκυπταν στην παραγωγική διαδικασία βοηθώντας στην ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων.

Θέση όλων μας είναι ότι, κάθε μεταβολή, θα βλάψει την εξέλιξη του κλάδου απαξιώνοντας ταυτόχρονα τον θεσμό των ΚΜ. Η Ομοσπονδία μας επιμένει ότι η σημερινή δομή είναι η καλύτερη δυνατή, πιστεύοντας ακράδαντα ότι μπορεί να δώσει και περισσότερα, αν το Τμήμα Μελισσοκομίας ακούσει τις προτάσεις μας και δώσει τις ανάλογες κατευθύνσεις.

Κύριε Υπουργέ

Παρακαλούμε και πάλι μην προχωράτε σε καμία αλλαγή. Τα ΚΜ είναι ένας θεσμός στον οποίο πρέπει να δώσουμε την όποια βοήθεια χρειάζεται ώστε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον κλάδο. Τα χρειαζόμαστε. Οι συζητούμενες αλλαγές μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Στη διάθεσή σας για συζήτηση από κοντά όποτε εσείς κρίνετε.

 

 

                    Με εκτίμηση,                                       
                    Βασίλης Ντούρας
                    Πρόεδρος ΟΜΣΕ

Μην αγοράζετε «μέλι» από πλανόδιους!

Το παρακάτω κείμενο θα σταλεί σε όλες τις επαρχιακές εφημερίδες ως δελτίο τύπου της Ο.Μ.Σ.Ε., με σκοπό να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για την απάτη που διαπράττουν όσοι πουλούν γλυκαντικά σιρόπια ως μέλι. Εάν στην περιοχή σας υπάρχει κάποιο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο στο οποίο θέλετε να στείλετε αυτό το κείμενο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Το μέλι θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα κάτι περισσότερο από τροφή και τόσο απαραίτητο για τον οργανισμό μας που οι διατροφολόγοι συστήνουν απαραίτητα δυο κουταλιές του γλυκού καθημερινά.

Αν και αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και είναι γλυκό, δεν είναι μια απλή γλυκαντική ουσία και δεν δίνει απλά θερμίδες: περιέχει ουσίες αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές. Δρα επίσης σαν πρεβιοτικό, φροντίζοντας την καλή υγεία των ωφέλιμων μικροβίων που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα κι είναι υπεύθυνα για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την δική μας καλή υγεία.  

Η απορρόφησή του και ο μεταβολισμός του από τον οργανισμό μας γίνεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της ζάχαρης ή των άλλων γλυκαντικών κι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο από αυτά τα τρόφιμα.

Επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ήταν η μοναδική γλυκιά γεύση και παράλληλα η κύρια ενεργειακή τροφή του ανθρώπου που έτρεφε τον εγκέφαλο, έτσι ώστε ορισμένοι ανθρωπολόγοι να θεωρούν ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου επιταχύνθηκε ραγδαία από τότε που άρχισαν οι αρχάνθρωποι να τρώνε μέλι.

Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το μέλι και τις ιδιότητές του στο φυλλάδιο για τα προϊόντα της μέλισσας:

http://www.omse.gr/docs/leaflets/el_meli_k_melissokomika_proionta.pdf

Η πώληση, από ορισμένους επιτήδειους, γλυκαντικών σιροπιών ως μέλι, πέρα από οικονομική απάτη, συνιστά κίνδυνο για την υγεία. Όχι μόνο δεν τρώμε μέλι, αλλά τα σιρόπια αυτά έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί από την επιστημονική έρευνα ως επικίνδυνα για την υγεία.

Ως καθαρά βιομηχανικά προϊόντα (καμία σχέση με το φυσικό μέλι), έχει βρεθεί κατά καιρούς να περιέχουν επικίνδυνους ρύπους αλλά ακόμη και αν είναι καθαρά από κατάλοιπα, μελέτες δείχνουν ότι σχετίζονται με την «επιδημία» παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες και το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο» που είναι το προστάδιο για καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου ΙΙ και διάφορους καρκίνους. Η προσθήκη τεχνητών χρωμάτων και αρωμάτων για να μιμηθούν το μέλι επιβαρύνει περισσότερο αυτά τα προϊόντα.

Παράλληλα πλήττεται η ελληνική μελισσοκομία από έναν αθέμιτο και ανήθικο ανταγωνισμό.

 

Πως ακριβώς γίνεται η απάτη:

Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα έχουν βρει τους κατάλληλους πωλητές, συνήθως ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, που γυρίζουν σε πόλεις και χωριά με φορτηγάκια και περιφέρονται πουλώντας κυρίως τρίκιλα πλαστικά δοχεία με το «μέλι» τους, ποζάροντας ως μελισσοκόμοι. Τα δοχεία αυτά δεν έχουν συνήθως καμιά ετικέτα ή, αν έχουν, η ετικέτα αυτή δεν έχει στοιχεία παραγωγού. Δυστυχώς όμως υπάρχουν κι ετικέτες με ψευδή στοιχεία.

 

Πως θα προφυλαχθούμε;

Κατ’ αρχάς γνωρίζοντας ότι το μέλι απαγορεύεται να πωλείται πλανοδίως από τον παραγωγό. Οι έλληνες μελισσοκόμοι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας μπορούν να πωλούν το μέλι τους στον τόπο παραγωγής (την αποθήκη ή το σπίτι τους), στη λαϊκή εφόσον έχουν την κατάλληλη άδεια και χονδρικώς στους τυποποιητές μελιού (συνεταιρισμούς ή εταιρείες). Το πλανόδιο εμπόριο απαγορεύεται για όλους τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Για όσους επιτρέπεται θα πρέπει να έχουν βγάλει άδεια πλανόδιου εμπορίου.

 

Το μέλι από τον μελισσοκόμο πωλείται πάντα συσκευασμένο σε βάζα (γυάλινα, πλαστικά ή λευκοσιδηρά) του ενός, δύο ή τριών κιλών και φέρει πάντα ετικέτα με τη χώρα συγκομιδής (ελληνικό μέλι), τη βοτανική του προέλευση (πχ μέλι ελάτου, ανθέων, ανθέων και κωνοφόρων κλπ), το βάρος και τη διατηρησιμότητα (ημερομηνία λήξης) και απαραιτήτως το όνομα του παραγωγού και τα στοιχεία επικοινωνίας με τον παραγωγό (έδρα και τηλέφωνο). Ο μελισσοκόμος είναι περήφανος για το προϊόν του, όπως κάθε παραγωγός, και θέλει να μπορεί ο πελάτης να τον βρει για να πάρει ξανά μέλι.

Επίσης, κάθε μελισσοκόμος υποχρεούται να έχει μελισσοκομικό βιβλιάριο που εκδίδεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Επειδή δεν μπορεί να διακρίνουμε με το μάτι ή τη γεύση αν αυτό που μας πουλάνε είναι μέλι, θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε ότι αυτοί οι πλανόδιοι δεν είναι μελισσοκόμοι.

Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 23.000 μελισσοκόμοι και στην επαρχία τουλάχιστον είναι δύσκολο να μη γνωρίζεις κάποιον. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα μελισσοκόμο κοντά σας, θα βρείτε σίγουρα στα καταστήματα ελληνικό μέλι, ένα από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο, καθώς

  • παράγεται σε φυσικά οικοσυστήματα και όχι σε καλλιέργειες,
  • είναι απαλλαγμένο από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένα,
  • παράγεται σε ένα ξηροθερμικό περιβάλλον που το κάνει ιδιαίτερα παχύρευστο και συμπυκνώνει τα μοναδικά του αρώματα και γεύσεις
  • με την αγορά του στηρίζετε, όχι μόνο το μελισσοκόμο και την τοπική οικονομία, αλλά και τη μέλισσα, που με την επικονίαση μας δίνει το 80% των τροφίμων που καταναλώνουμε κι όλη αυτή την υπέροχη ελληνική χλωρίδα από βότανα κι αγριολούλουδα

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος έχει χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο για να απαλλάξει μελισσοκόμους και καταναλωτές από την μάστιγα των πλανόδιων απατεώνων και των αφεντικών τους, σε συνεργασία με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και την ελληνική αστυνομία, και δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη. Όσο όμως πιστεύουμε στη χρησιμότητα των ελέγχων άλλο τόσο πιστεύουμε στην σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των καταναλωτών.

Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους, εμπιστευτείτε τους παραγωγούς και τα επώνυμα συσκευασμένα μέλια. Και μην ξεχνάτε να τρώτε μέλι καθημερινά.